Nya rön som styr åldrande

Nya rön som styr åldrande

År 2013 presenterade forskaren Carlos López-Otín tillsammans med sina kollegor nio olika faktorer som bidrar till att vi åldras. Nu, 2023, har de identifierat tre nya processer som vi bör vara medvetna om för att leva längre, med mer energi och färre åldersrelaterade sjukdomar.

För att räknas som en faktor som orsakar åldrande måste dessa uppfylla följande kriterier:

  1. Åldersrelaterade förändringar – faktorn blir mer framträdande med åldern.
  2. Åldrandet accelereras när faktorn förstärks experimentellt.
  3. Åldrandet kan bromsas, stoppas eller till och med vändas genom terapeutiska ingrepp.

De första nio processerna som presenterades 2013 är:

  1. Instabilitet i arvsmassan – Skador och mutationer i vårt DNA, vilket är den kod som gör oss till vad vi är. Faktorer som ultraviolett strålning, alkohol, rökning och miljögifter ökar DNA-skadorna. Trots att vi har mekanismer för att reparera DNA, ackumuleras skadorna över tiden, både i cellens kärn-DNA (som bär huvudinstruktionerna för cellens funktioner) och i mitokondriellt DNA (som är ansvarigt för att producera energi). Tänk dig DNA som en uppsättning instruktioner i en bok och tar man bort vissa ord och bokstäver blir det svårare att läsa och förstå.
  2. Förlust av telomerer – Telomerer är små skyddskapslar i ändarna på våra kromosomer som hjälper till att bevara dem. Men med tiden förkortas telomererna när cellerna delar sig, och när de blir för korta utlöses programmerad celldöd (apoptos).
  3. Epigenetiska förändringar – Även om våra gener fungerar som vår blåkopia, styr epigenetiska modifieringar (påverkan från vår omgivning) vilka gener som aktiveras eller inaktiveras. Med åldern uppstår förändringar i dessa modifieringar, vilket kan jämföras med repor på en CD-skiva.
  4. Förlust av proteostas – Friska celler kräver kontinuerligt underhåll av cellulär utrustning, inklusive produktion av rätt proteiner, korrekt veckning av dem och nedbrytning av skadade proteiner. Med åldern går proteinbalansen förlorad, vilket leder till ackumulering av skadligt avfall inom cellen.
  5. Obalanserad näringskänslighet – Näringskänsliga signalvägar styr cellfunktioner, som exempelvis när kroppen bygger upp eller bryter ned vävnad (anabolism eller katabolism). Med åldern tenderar dessa vägar att gynna anabola processer, vilket kan påskynda åldrandet och främja negativa processer som cancer.
  6. Mitokondriell dysfunktion – Mitokondrier är cellens kraftverk och genererar över 95% av den cellulära energin. Under processen att producera ATP (cellens huvudsakliga energimolekyl från mat och syre) bildar mitokondrierna fria radikaler som orsakar oxidativ skada på mitokondriellt DNA, vilket i sin tur ökar produktionen av fria radikaler. Med åldern förvärras denna situation när mutationer i mitokondriellt DNA ackumuleras.
  7. Cellular senescence – Ett skydd mot cancer på kort sikt, men det innebär att skadade celler inte kan dela sig och föröka sig. I stället för att ta bort dessa celler genom apoptos, tillåter celldifferentiering att cellen fortsätter existera men hindrar den från att skapa nya celler. Tyvärr avger dessa celler ämnen som negativt påverkar funktionen hos närliggande celler.
  8. Uttröttning av stamceller – Stamceller ersätter gamla celler när de dör. Varje organ och vävnad innehåller en grupp stamceller som hjälper till att upprätthålla funktionen. Tänk på stamceller som reservspelare i sport, de kliver in när någon behöver ersättas.
  9. Förändrad intercellulär kommunikation – Under åldrandet störs kommunikationen mellan celler. Detta inkluderar förändringar i hormonella och signalsubstanser samt ökad inflammation, också kallad inflammaging.

De tre nya processerna är:

  1. Kronisk inflammation – Detta avser en konstant, ihållande och låggradig inflammatorisk reaktion som över tid kan orsaka stor skada i kroppen. Tänk dig att bli stucken av en liten nål under mycket lång tid. Du kanske inte ens märker det de första timmarna, men efter dagar, veckor, månader och år kan det orsaka allvarliga skador under huden. Forskare har identifierat inflammatoriska nätverk och proinflammatoriska vägar som kan bidra till åldrande och förvärra åldersrelaterade sjukdomar.
  2. Nedsatt makroautofagi – Makroautofagi är kroppens naturliga process för att bli av med skadade organeller och proteiner för att upprätthålla cellulär balans. Ålder, oxidativ stress, epigenetiska faktorer och mitokondriell dysfunktion kan minska cellernas förmåga att utföra autofagi, vilket leder till ackumulering av skadade celler och proteiner samt påskyndar åldrandet. Detta kan även kopplas till sjukdomar som Alzheimer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
  3. Dysbiosis – Dysbiosis innebär en rubbning i tarmens mikrobiota. Många studier har på senare tid visat vikten av balans bland de komplexa ekosystemen av biljoner mikroorganismer i tarmens mikrobiom. När samarbetet mellan våra celler och tarmbakterierna rubbas kan mikrobiell obalans leda till negativa hälsoutfall, ökad inflammation och åldrande. Dålig balans i tarmfloran har även kopplats till hälsoproblem som fetma, diabetes, inflammatoriska tarmsjukdomar, allergier och neurologiska sjukdomar som depression och Alzheimer.

Det fascinerande med alla dessa tolv processer är att forskarna har visat att det går att bromsa eller till och med vända dem.

Referens: Cell.com, VOLYM 186, NUMMER 2, SID 243-278, JANUARI 19, 2023.

Coaching

Redo för förändring, nya insikter och att nå dina livsmål? Då har du hamnat rätt, kontakta mig för kostnadsfri konsultation.

Behöver du hjälp?

Följ mig på sociala medier